Uskoro! Uskoro! Uskoro!
Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti  19.10.2022

Edukacija udomitelja u Zlatar Bistrici

Centar za socijalnu skrb  Zlatar Bistrica je dana 17.10.2022.godine u Plavoj kući Markušbrijeg, Vinipotok, održao redovnu godišnju edukaciju svih udomitelja s područja mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica.

EDUKACIJA UDOMITELJA
S PODRUČJA NADLEŽNOSTI CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB
ZLATAR BISTRICA

„Otvori srce, pruži dom, promjeni život“

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi u obiteljskom okruženju pruža skrb primjerena njenoj dobi i potrebama. Svrha udomiteljstva je omogućiti djetetu odrastanje u zamjenskoj obitelji, u pozitivnoj i poticajnoj okolini, a odraslim osobama primjereno zbrinjavanje, dom i naravno obitelj koju nisu imali ili su živjeli u uvjetima koji nisu bili adekvatni za život.
Centar za socijalnu skrb Zlatar Bistrica je dana 17.10.2022.godine u Plavoj kući Markušbrijeg, Vinipotok, održao redovnu godišnju edukaciju svih udomitelja s područja mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba te međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, promocije udomiteljstva, njegovog daljnjeg razvoja i osiguranja uvjeta za kvalitetno udomiteljstvo te u svrhu daljnjeg razvoja izvaninstitucionalnih oblika smještaja.
Edukaciju su održali dr.med. spec.epidemiologije Ivan Lipovac na temu ''Cijepljenje u starijoj životnoj dobi'' te dr.med., spec. neurologije Sanja Kovačić na temu ''Demencija kod osoba starije životne dobi s posebnim osvrtom na Alzheimerovu demenciju''.
Na području mjesne nadležnosti CZSS Zlatar Bistrica postoje ukupno 21 udomiteljske obitelji kojima je izdana dozvola za obavljanje udomiteljstva te se od toga 5 udomiteljskih obitelji bavi udomiteljstvom više od 20 godina. Tri udomiteljske obitelji imaju dozvolu za obavljanje udomiteljstva za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, dok ostalih osamnaest udomiteljskih obitelji posjeduje dozvolu za pružanje usluge smještaja odraslim osobama. Također tri udomiteljske obitelji obavljaju udomiteljstvo kao zanimanje. Osnovna značajka je da udomitelji koji udomiteljstvo obavljaju kao zanimanje ne mogu biti zaposleni na drugim poslovima, a za obavljanje udomiteljstva ostvaruju prava kao zaposlene osobe (prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, prava za vrijeme nezaposlenosti itd.)
Važno je naglasiti da je udomiteljska obitelj ona obitelj kojoj je Centar za socijalnu skrb nadležan prema mjestu prebivališta izdao dozvolu za rad na vrijeme tri godine za obavljanje određene vrste udomiteljstva i koju je po službenoj dužnosti upisao u registar udomitelja, a sukladno odredbama Zakona o udomiteljstvu ( ''Narodne novine'', broj: 115/18. i 18/22. ) te važećim pravilnicima. Osposobljavanje i edukacije obvezne su za sve udomitelje te za bračnog/izvanbračnog druga udomitelja ili drugog odraslog člana udomiteljske obitelji, a provode se nakon što je utvrđeno da potencijalna udomiteljska obitelj ispunjava sve zakonske pretpostavke te prije prijema na smještaj prvog korisnika.
Svojom nazočnošću edukaciju je uveličala i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, patronažne sestre te predstavnici i korisnici Uduge Kućna pomoć.
Veliko hvala svima koji su pridonijeli organizaciji i održavanju edukacije udomitelja.

Ravnateljica
Marija Kurtanjek Balić, dipl. soc. rad.univ.spec.iur.

 

 

Zadnja promjena: 19.10.2022. u 11:03 sati | Prikazano 703 puta